Steenmarters

De steenmarter was lange tijd zeldzaam, maar is terug van weggeweest. Als warmteminnaars zoeken ze schuren, stallen en zolders op om te schuilen. Het zijn geduchte roofdieren die vooral muizen en ratten op het menu staan hebben. Maar gemakkelijke prooien die dicht opeen zitten zoals kippen en duiven laten ze ook niet links liggen als het niet te veel moeite kost. De enige remedie is door jouw pluimvee ’s nachts in een degelijk en goed afgesloten hok te huisvesten. Maar wanneer steenmarters jouw zolder of vals plafond als woonplaats uitgekozen hebben, ontstaan er meerdere problemen: geritsel en kabaal van spelende jongen, geuroverlast, isolatie vernielen…  Wegvangen heeft geen zin want het zijn territoriale dieren m.a.w. vang het dier weg en er komt een ander in de plaats.  Bovendien zijn deze dieren beschermd. Wat kan je dan wel doen? Verjaag ze en hou ze buiten. 

  • Breng op plaatsen waar de steenmarters zich schuil houden, sterke geur aan zoals onze anti-marter spray. 
  • Er zijn ook apparaten met ultrasoon geluid die wij niet horen, maar marters wel. Enkel in open ruimtes is dit geschikt. Je kunt echter evengoed keihard het laatste album van Metallica bijvoorbeeld laten afspelen  want ze kunnen absoluut niet tegen veel lawaai. De klassieke drumsolo’s op potten en pannen doen het oog goed, als het maar kabaal maakt. 
  • Eenmaal ze weg zijn, probeer dan na te gaan door welke opening ze zijn binnen gekomen en maak deze dan goed dicht. Let op want een opening van 5 centimeter volstaat al. Let wel op dat de marters op pad zijn en controleer of er geen jongen aanwezig zijn. Dus enkel in het donker de openingen dichten. 

 

Steenmarters zijn blijkbaar ook verzot op het doorbijten van kabels, waarbij ze binnendringen onder de motorkap van geparkeerde wagens en zich te goed doen aan kabels. Wellicht zijn de stoffen in de kabels de oorzaak want hiervoor wordt vismeel of visolie gebruikt. Vooral als de motor warm is, is de geur voor marters onweerstaanbaar. Bovendien hebben sommige automerken er meer last van dan andere. Mogelijke oplossingen zijn:

  • De auto in een afgesloten garage parkeren.
  • Vodden met bv ammoniak of een andere vieze geur onder je auto leggen. Ook hier kan onze antimarter spray soelaas geven, maar hou rekening dat je die geur zelf ook ruikt.
  • Er zijn ook anti-martertoestellen met een geluidsbox te verkrijgen. Richt de geluidsbox best naar boven tussen de wielen van de wagen. 
  • Er bestaan ook roosters die je onder de auto kunt aanbrengen en die onder spanning staan. Voor meer info: www.mardersicher.de
  • Indien buiten parkeer je de auto met de voorkant in een plas water. 
  • Voor meer informatie rond de steenmarter, kan je steeds terecht op: www.steenmarter.be