TERUG THUIS

moeder vos
vossen welpjes

We hebben heel veel verhalen te vertellen. Wat wil je als we meer dan 40 patiënten per dag nu binnenkrijgen in ons wildlife hospital Dit is er toch eentje om nooit meer te vergeten. Een paar weken geleden kregen we een oproep om jonge vossenwelpjes op te halen. Drie jonge vosjes werden onbewust opgegraven bij renovatie werken van het tuinhuis. Gelukkig hebben deze mensen ons gecontacteerd om te vragen of wij niet konden helpen.
Deze heel jonge welpen wogen amper een kilogram. Ze kregen bij ons de eerste nodige zorgen. Het was niet evident om hen aan het drinken te krijgen. Na dag 3 ging het alsmaar beter en beter. Ze begonnen al zelfstandig te drinken en te eten. Eénmaal aangesterkt, speelden we met het plan om welpen terug te herenigen met hun moeder vos of moer. Vossen maken meerdere burchten en het idee was dat de moervos haar jongen ging ophalen en brengen naar een andere veilige burcht.
Klaas Huwel en Eva hadden de mensen daar kunnen overtuigen om de welpjes te huisvesten in een klein gebouwtje nabij hun vernielde vossenburcht. Klaas installeerde een gsm fotoval om alles live te kunnen registeren of de hereniging ging lukken of niet. Natuurlijk zorgden we ervoor dat de welpjes geen honger hadden; De grote vraag was, had moeder vos nog interesse in haar jongen of niet. Het werd een spannende nacht. Jahoor, welldra stond de moervos op beeld. Zou moedervos haar welpen nog durven aanraken en meenemen ? Dit was helaas de eerste nacht niet het geval. De welpjes werden terug mee genomen naar SOS wilde dieren. MAAR we gingen gaan voor poging twee. De bak waarin de welpen zaten,werd vervangen door een plaat. Met een klein bang hartje werden de drie welpen teruggezet. Rond middernacht kwam de moervos één jong weghalen, wat later de tweede welp. Op de foto's kan je mooi zien hoe moer vos haar jong oppakt. Helaas werd het jongste welpje niet meegenomen. De dag nadien deden we nog een poging voor het laatste welpje maar tevergeefs. Dit jong verblijft nu samen met een ander jong in ons centrum. We zijn heel blij dat het toch gedeeltelijk gelukt spijtig natuurlijk voor het achtergebleven jong.
Veel dank voor de inzet van Klaas en Eva !
Jullie verdienen een heel mooie pluim.